Plattsättning

Hej, idag ska jag prata om hur plattsättning går till, och är du intresserad av att lära dig mer om detta ska du läsa vidare. Det är många som vill skaffa kakel och klinker, ett finfint material.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till när man väljer kakel, till exempel deras hållbarhet och kostnaden för dem. Kakel av porslin eller keramik tenderar att vara mer hållbara än de som är gjorda av andra material, så det kan vara värt att titta på dessa material först om du är ute efter kvalitet. Ofta kan du också hitta billigare alternativ, vilket alltid är ett plus när du försöker spara pengar på ditt renoveringsprojekt.

Ett annat viktigt övervägande är vilket rum kakelplattorna ska in i, badrum behöver väldigt olika typer av kakelplattor än kök eller sovrum, eftersom fukt kan förstöra dem snabbt om de inte tas om hand på rätt sätt.

Plattsättning innebär att man lägger kakel på ett sådant sätt att ytan på det område som ska kaklas har ett jämnt utseende utan luckor eller åsar mellan kakelplattorna. Om du till exempel lägger dem på en vägg vill du se till att det inte finns någon lucka mellan två kakelplattor. Den allmänna processen ser ut så här: Först måste du förbereda ditt arbetsområde genom att städa upp det och göra alla dina verktyg redo att användas. Därefter börjar du placera dina plattor enligt det mönster du har valt – oavsett om det är stora plattor eller mindre plattor. När denna del är klar kan du börja applicera kakellim på ytan.

Nästa steg är att jämna ut ytan på plattorna med en spackel och se till att de är fina och jämna så att de fastnar ordentligt. Slutligen är allt du behöver göra att applicera injekteringsbruk mellan plattorna och låta det torka.

Kalle i Skövde