Vill du bli elektriker?

Hejsan, jag arbetar ju som elektriker här i Vårgårda och det är väl det jag alltid har velat göra. Det är en rolig och utmanande yrkesroll och man träffar många intressanta människor. Jag rekommenderar detta yrke till alla som gillar teknik och vill jobba med något som är både praktiskt och teoretiskt utmanande.

Vill du bli elektriker? Då gläder det mig att du har kommit in till denna blogg och till detta inlägg för jag ska försöka ge dig lite information och tips på vägen. Innan du tar steget in i yrket finns det några saker som du bör tänka på och förbereda dig inför.

Först och främst behöver du ha en god grundläggande teknisk kunskap och intresse för elektronik och elkraft. Detta är A och O för att lyckas i yrket som elektriker. Utan dessa kunskaper kommer du helt enkelt inte att klara av de tekniska utmaningarna som jobbet innebär.

Förutom en god teknisk kunskap är det också viktigt att du är praktiskt lagd. Det är inte alla som passar för yrket eftersom det kan vara mycket fysiskt krävande. Om du inte är bekväm med att jobba i små rum, göra ibland besvärliga böjningar eller lyfta tunga objekt så kan det vara en idé att titta på andra yrken.

Det är också viktigt att du är en god problemlösare och har lätt för att snabbt sätta dig in i nya tekniska system. Jobbet kräver mycket av både din hjärna och din kropp så det är viktigt att du är redo för utmaningen.

När du väl har bestämt dig för att bli elektriker finns det några olika utbildningsvägar att välja mellan. Du kan till exempel gå en yrkesutbildning på gymnasieskolan, söka in till en teknisk högskola eller gå en utbildning på jobbet via en arbetsplatsförlagd utbildning (APU). Lycka till, kram!